Saturday, February 12, 2011

Pandora Box XII


Feb 2011 Part IV

Consider the following statements:
1. The Minimum Wage Act 1948 is implemented by the Department of Revenue of all the State Governments
2. The Minimum Wages are Fixed by the Central Government
Which among the above statements is / are correct?
(A)Only 1 is correct
(B)Only 2 is correct
(C)Both 1 & 2 is correct
(D)Neither 1 nor 2 are correct
Ans:D

2.Consider the following statements:
1. The subject of Education is in Concurrent List
2. Many states demand that education should be placed in the State List
Which among the above statements is / are correct?
(A)Only 1 is correct
(B)Only 2 is correct
(C)Both 1 & 2 are correct
(D)Neither 1 nor 2 is correct
Ans:C

3.Consider the following:
1. Convention on Biological Diversity
2. United Nations Framework Convention on Climate Change
3. Kyoto Protocol
The United States Government has ratified which among the above?
(A)Only 1
(B)Only 1 & 2
(C)Only 2 & 3
(D)Only 2
Ans:D

4.With which among the following subjects, the Agenda 21 , that came out of Earth Summit 1992 , explicitly deals with ?
(A)Green House Gases
(B)Climate Changes
(C)Sustainability
(D)Ozone Layer Protection
Ans:C

5.Where is located the National Biodiversity Authority ?
(A)Hyderabad
(B)Chennai
(C)Kolkata
(D)New Delhi
Ans:B

6.Which among the following country does not come in the "Horn of Africa"?
(A)Somalia
(B)Eritrea
(C)Djibouti
(D)Sudan
Ans:D

7.The recently adopted "Nagoya Protocol " is related to which among the following?
(A)International Finance
(B)Biodiversity
(C)Pharmaceutical Industry
(D)Global Warming
Ans:B

8.What is the motive of the Reserve Bank of India to launch a "Housing start-up index (HSUI)"?
(A)The people would be able to find the houses of their budget and choice
(B)The Index will be a separate index made up of shares of construction companies, so that the investors get better picture of this sector
(C)The index will give a clear picture of the economic activities as the new start ups in the housing sector boost demand and supply
(D)All of above
Ans:C

9.Consider the following:
1. Liquefied Natural Gas (LNG)
2. Compressed Natural Gas (CNG)
3. Shale Gas
Methane is the main component of which among the above gases?
(A)Only 1
(B)Only 1 & 2
(C)Only 2 & 3
(D)All of them
Ans:D

10.How does the Isotope of Iodine, Iodine-135 plays an important role in Nuclear Power Generation?
(A)It is used as a fuel supplement in some of the modern Nuclear Reactors
(B)It is a bi-product of Nuclear Reaction which kills the neutrons and this inhibits the power formation
(C)It is a moderator used actively in the Nuclear Reactors
(D)It is an experimental substance for Nuclear Fusion
Ans:B

11.Which among the following is the dangerous Green House Gas, created by the Waste Water?
(A)Nitrogen
(B)Sulfur Dioxide
(C)Methane
(D)Carbon Dioxide
Ans:C

12.Which among the following has not been a source of substantial power in India as of now?
(A)Solar Energy
(B)Wind Energy
(C)Bio-Energy
(D)Tidal Energy
Ans:D

13.A two-week long joint counter-insurgency exercise named "Nomadic Elephant" was conducted in Belgaum in December 2010 between India and which among the following armed forces?
(A)Malaysia
(B)Sri Lanka
(C)Mongolia
(D)Myanmar
Ans:C

14.The Jasmine Revolution of late 2010, is related to which among the following countries?
(A)Egypt
(B)Myanmar
(C)Poland
(D)Tunisia
Ans:D

15.Which among the following country is world's largest Offshore Oil and Gas producer?
(A)USA
(B)UK
(C)Norway
(D)China
Ans:A

16 . Which among the following ministries of India was recently making news for its controversial Go and no go policy ?
(A) Ministry of Tourism
(B) Ministry of Environment and Forests
(C) Ministry of External Affairs
(D) Ministry of Overseas Indians
Ans:B

17 . Which among the following pesticide was recently under controversies for its use or ban in India, particularly in Kerala for its mal-effects on workers of the Cashew Plantations?
(A) Eldrin
(B) DDT
(C) Endosulfan
(D) Paraquat
Ans:C

18 . Consider the following:
1. SEBI
2. RBI
3. PFRDA
    4. IRDA
Which among the above are proposed to be the members of the proposed Financial Stability Development Council (FSDC)?
(A) SEBI and RBI
(B) SEBI, RBI & PFRDA
(C) SEBI, RBI, PFRDA and IRDA
(D) SEBI, RBI and IRDA
Ans:C

19 . Consider the following:
1. Both India and United States have ratified the Convention on Supplementary Compensation for Nuclear Damage
2. India is among five countries with a minimum of 400,000 units of installed nuclear capacity, that have ratified the Convention on Supplementary Compensation for Nuclear Damage
Which among the above statements is / are correct?
(A) Only 1 is correct
(B) Only 2 is correct
(C) Both 1 & 2 are correct
(D) Both 1 & 2 are incorrect
Ans:C

20 . Consider the following statements regarding GSLV Mk III:
1. GSLV -Mk III is a successor to the GSLV-II that was in use after India and Russia collaborated on the technology transfer successfully
2. GSLV-Mk III will be used to send Indian Satellites into sun synchronous orbits
Which among the above statements is / are correct?
(A) Only 1 is correct
(B) Only 2 is correct
(C) Both 1 & 2 are correct
(D) Neither 1 nor 2 is correct
Ans:D

21 . Consider the following:
1. Bioaccumulation
2. Bio-concentration
3. Bio-magnification
Which among the above take place at the same trophic level of the Food Chain?
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 2 & 3
(D) Only 1 & 2
Ans:D

22 . The Hydro chlorofluorocarbons (HCFCs) are the compounds which have the following molecules:
1. Hydrogen
2. Carbon
3. Chlorine
4. Fluorine
Which among the above plays the most important role in Ozone depletion?
(A) Hydrogen
(B) Carbon
(C) Chlorine
(D) Fluorine
Ans:C

23 . The Washington Convention whose formal name is abbreviated as CITES is related to which among the following?
(A) Pesticides
(B) Ozone Depletion
(C) Endangered Species
(D) Human Rights
Ans:C

24 . If a Hydrogen atom is removed from a hydrocarbon of Benzene group, the remaining residue is called _________?
(A) Alkyl
(B) Aryl
(C) Arene
(D) Azene
Ans:B

25 . Where is located Asthenosphere?
(A) Above stratosphere
(B) Below Ionsphere
(C) Below Lithosphere
(D) Above Lithosphere
Ans:C

26 . Haber Process is used to produce which among the following?
(A) Potash
(B) Ammonia
(C) Urea
(D) Nitrates
Ans:B

27 . Which among the following is popularly known as mercantile law of India ?
(A) Contract Law
(B) Law of Torts
(C) Labour Law
(D) Property Law
Ans:A

28 . Overdose of antibiotics will cause the suppression of synthesis of which among the following vitamins in human body?
(A) Vitamin A
(B) Calciferol
(C) Vitamin K
(D) Biotin
Ans:D

29 . Consider the following statements:
1. Brackish water is water that has less salinity than seawater
2. Brackish water is water that has less density than seawater
Which among the above statements is / are true?
(A) Only 1 is correct
(B) Only 2 is correct
(C) Both 1 & 2 are correct
(D) Neither 1 nor 2 is correct
Ans:C

30 . The Upper House of Egypt parliament is known as which among the following?
(A) Shura Council
(B) Majilis Al-Sha’ab
(C) Dewan Raky
(D)Majlis al-Nuwaab
Ans:A

Wednesday, February 9, 2011

Pandora Box XI


CURRENT AFFAIRS ON BUSINESS AND ECONOMY

Feb 2011 Part III

1. What is RBI's share in NABARD equity currently?
a.99% b.51%
c.49% d.1%
ANS:D

2. … is the indirect tax that registered maximum growth during the first half of 2010-11
a. Excise duty
b. Custom duty
c. Service tax
d. None of the above
ANS:B

3. India recently signed a Line of Credit Agreement worth $ 1 billion with …
a. Germany
b. Australia
c. Malaysia
d. Indonesia
ANS:A

4. Which of the following key rate of RBI was highest among all as on November 2, 2010?
a. Repo rate
b. Reverse repo rate
c. Bank rate
d. Cash reserve ratio
ANS:A

5. US recently announced one of the largest weapons sales in its history worth about $ 60 billion to which country?
a. Kuwait
b. Saudi Arabia
c. Pakistan
d. Afghanistan
ANS:B

6. Who among the following did not bag the Nobel Prize 2010 for Economics?
a. Christopher Pissarides
b. Peter Diamond
c. Dale Mortensen
d. Akira Suzuki
ANS:D

7. Among the following, who did not fi gure in the Forbes' 100 Most Powerful Women list?
a. Indra Nooyi
b. Chanda Kochhar
c. Savitri Jindal
d. Shikha Sharma
ANS:C

8. The direct tax that registered negative growth during the first half of 2010-11 is …
a. Corporate tax
b. Income tax
c. Wealth tax
d. Securities transaction tax
ANS:D

9. … is not a financial regulator.
a. IRDA
b. PFRDA
c. AMFI
d. SEBI
ANS:C

10. The Indian rupee symbol is based on which script?
a. Roman
b. Devnagri
c. Both a and b
d. None of the above
ANS:C

11. The Nobel Prize in Economics 2010 was shared by how many economists?
a. 2
b. 3
c. 4
d. 5
ANS:B

12. Indentify the Indian state that was the fi rst to introduce Public Service Guarantee Act 2010.
a. Gujarat
b. Madhya Pradesh
c. Haryana
d. Bihar
ANS:B

13. Who won the 'Business Leader of the Year' title at Economic Times Corporate Excellence
Awards2010?
a. R. C. Bhargava(Maruti Suzuki)
b. Mukesh Ambani (RIL)
c. Aditya Puri (HDFC Bank)
d. Ratan Tata (Tata Group)
ANS:C

14. The Union Government has declared … as the 'National Heritage Animal' recently.
a. Tiger
b. Elephant
c. Lion
d. Camel
ANS:B

15. India was ranked … in the Global Hunger Index released by IFPRI in October 2010.
a. 67th
b. 69th
c. 71st
d. 74th
ANS:A

16. The new chief of National Green Tribunal, constituted in October 2010 is ..
a. S. K. Puri
b. Anil K. Pandey
c. Lokeshewar Singh
d. Y. S. Dadwal
ANS:C

17. The Goods and Service (GST) proposed to be introduced in 2011 is likely to cover
a. Trade, Sales tax
b. Service, Trade tax
c. Service, Excise, Sales tax
d. Excise, Service, VAT tax
ANS:D

18. India is exploring Shale gas reserves with which country?
a. France
b. Germany
c. United Kingdom
d. USA
ANS:D

19. Who won the Lal Bahadur Shastri Award 2010 for excellence in public administration academia
andmanagement?
a. Arvind Kezeriwal
b. Aruna Roy
c. Kapil Sibal
d. Zia Modi
ANS:B

20. The first World Statistics Day was celebrated on …
a. October 17, 2010
b. October 18, 2010
c. October 19, 2010
d. October 20, 2010
ANS:D

21. ... is not a part of the TAPI gas pipeline project.
a. India
b. Afghanistan
c. Turkmenistan
d. Pakistan
ANS:B

22. The two-day summit of Finance Ministers of G-20 nations was held in which country?
a. China
b. India
c. South Korea
d. Canada
ANS:C

23. Name the chairman of the high level infra finance committee formed by the Indian
Government.
a. Y. K. Alagh
b. Y. B. Reddy
c. C. Rangrajan
d. Rakesh Mohan
ANS:D

24. 'Udyami', a newly inaugurated helpline assists …
a. Micro, Small and Medium enterprises
b. Large capital industries
c. Only female entrepreneurs
d. Farmers introducing technology in farming
ANS:A

25. What is the term 'Smart Money' used for?
a. FDRs in Banks
b. Demand Drafts
c. Credit Cards
d. Internet Banking
ANS:C

26. Companies are required to list shares within … days of the closure of the Initial Public Offers (IPOs), as per the new guidelines issued by SEBI.
a. 9
b. 12
c. 15
d. 18
ANS:B

27. According to Census 2001, what is the percentage of urban population in India?
a. 26.7
b. 27.1
c. 27.8
d. 28.6
ANS:C

28. India is placed at ... position, out of 169 countries, in the 'Medium Human Development' category classified by Human Development Report 2010.
a. 116th
b. 117th
c. 118th
d. 119th
ANS:D

29. Name the country that tops the Human Development Index (HDI) in the Human Development Report 2010.
a. Norway
b. United States
c. Australia
d. New Zealand
ANS:A

30. What is the number of Finance Commissions set up till date?
a. 11
b. 12
c. 13
d. 14
ANS:C

31. RBI did not alter … in its review of monetary policy 2010-11 on November 2, 2010.
a. Only CRR
b. Only Bank Rate
c. Repo and Reverse Repo Rates
d. Both CRR and Bank Rate
ANS:D

32. The per capita income in India stands at … (as per the revised estimated data for 2009-10)
a. Rs. 40,000
b. Rs. 44,354
c. Rs. 47,690
d. Rs. 48,356
ANS:B

33. Identify the private telecom operator that was the first to introduce 3G services in India.
a. Vodafone
b. Docomo
c. Airtel
d. Aircel
ANS:B

34. Foodgrains production stood at … million tonnes for the year 2009-10, as per the 4th advance estimates.
a. 218.20
b. 218.25
c. 218.50
d. 218.75
ANS:A

35. The organisation that recently celebrated the silver jubilee year of its establishment is …
a. G-8
b. G-20
c. ASEAN
d. SAARC
ANS:D

36. Agriculture accounts for … of overall employment in India.
a. 41%
b. 48%
c. 52%
d. 57%
ANS:C

37. Youth Festival 2011 will be organised in which city?
a. Udaipur
b. Goa
c. Hyderabad
d. Bhubaneshwar
ANS:A

38. When was Jawahar Rozgar Yojana (JRY) started?
a. January 1, 1989
b. March 15, 1989
c. April 1, 1989
d. None of the above
ANS:C

39. Forward Market Commissions independently regulate …
a. Foreign exchange markets
b. Mutual funds
c. Commodity exchanges
d. Stock market
ANS:C

40. What percent of the Gross Domestic Product did agriculture account for in the year 2008-09?
a. 12.2
b. 13.5
c. 14.3
d. 15.7
ANS:D

41. The 17th ASEAN Summit was concluded on October 30, 2010 at which place?
a. Hanoi
b. Singapore
c. Manila
d. Kuala Lumpur
ANS:A

42. What is the total number of regional rural banks that are working in India?
a. 91
b. 96
c. 100
d. 102
ANS:B

43. Who coined the term 'transformational leadership'?
a. Ronald G. Greenwood
b. John Jacob Bausch
c. Solomon Loeb
d. James MacGregor Burns
ANS:D

44. The scheme …, was launched on December 31, 2001 with the objective to lessen the burden of parents in meeting the educational expenses of their children.
a. Shiksha Mitra Yojana
b. Sarva Shiksha Yojana
c. Shiksha Sahayog Yojana
d. Shiksha Madad Yojana
ANS:C

45. OECD has estimated the Indian economy to grow by … in the current fiscal.
a. 9.1%
b. 10.1%
c. 11.1%
d. 11.4%
ANS:A

46. What is the new bilateral trade target to be achieved by 2015 that has been agreed upon by India and China?
a. $60 billion
b. $66 billion
c. $71 billion
d. $75 billion
ANS:B

47. JWS Steel Ltd has entered into an agreement with Ispat Industries to buy stake worth …
a. `2,150 crores
b. `2,153 crores
c. `2,157 crores
d. `2,159 crores
ANS:C

48. The worth of the order that was recently bagged by Lanco Infratech from an arm of Moser Baer Projects to execute a 1200-MW power project is ...
a. `4,100 crores
b. `4,800 crores
c. `5,200 crores
d. `5,300 crores
ANS:A

49. Identify the woman who will join HPCL, a state owned oil company as its first ever woman director (marketing).
a. Sonali Gulati
b. Nishi Vasudeva
c. Sanghamitra Chaudhuri
d. None of the above
ANS:B

50. Malaysian automobile group DRB-Hicom will be investing more than … in Germany's Volkswagen AG to assemble vehicles for its regional market.
a. $100 million
b. $200 million
c. $250 million
d.$300million
ANS:. D