Wednesday, January 26, 2011

Bank Of Baroda Exam 2008--Reasoning


Bank of Baroda Agriculture Officers Exam., 2008
(Held on 14-12-2008)Reasoning : Solved Paper

1. In a certain code SOUTHERN is written as UVPTMQDG. How is MARIGOLD written in that code?
(A) JSBCNFKS
(B) JSBNHPME
(C) JSBNCKNF
(D) NBSKCJNF
(E) None of these
Ans : (C)

2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?
(A) Tornado
(B) Volcano
(C) Storm
(D) Hurricane
(E) Cyclone
Ans : (B)

3. How many such pairs of letters are there in the word EVAPORATE each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet ?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
(E) More than four
Ans : (E)

4. How many meaningful four letter English words can be formed with the letters ITED using each letter only once in each word ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (E)
Directions—(Q. 5–6) Study the following information carefully to answer these questions.

A vehicle starts from point P and runs 10 kms. towards North. It takes a right turn and runs 15 kms. It now runs 6 kms. after taking a left turn. It finally takes a left turn, runs 15 kms. and stops at point Q.

5. How far is point Q with respect to point P ?
(A) 16 km
(B) 25 km
(C) 4 km
(D) 0 km
(E) None of these
Ans : (A)

6. Towards which direction was the vehicle moving before it stopped at point Q ?
(A) North
(B) East
(C) South
(D) West
(E) North-West
Ans : (D)

7. If each of the consonants of the word PURCHASED is substituted by the letter preceding it and each vowel is substituted by the letter following it, which of the following letters would have the same letter on either sides ?
(A) B
(B) G
(C) F
(D) Q
(E) None of these
Ans : (B)

8. If all the letters in the word NEIGHBOURS are rearranged as they appear in the English alphabetical order, the position of how many letters will remain unchanged after the rearrangement ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (C)

9. Asha ranks 16th from the top and 15th from the bottom in an examination. How many students are there in the class ?
(A) 30
(B) 31
(C) 32
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (A)

10. Five students participated in an examination and each scored different marks. Nidhi scored higher than Mamta. Kavita scored lower than Prashant but higher than Nidhi. Anil’s score was between Mamta and Nidhi. Which of the following pairs represents the highest and the lowest scorers respectively ?
(A) Nidhi, Kavita
(B) Kavita, Mamta
(C) Anil, Kavita
(D) Prashant, Mamta
(E) None of these
Ans : (D)
Directions—(Q. 11–15) In each of these questions a group of letters is given followed by four combinations of digit/symbol lettered (A), (B), (C) and (D). Letters are to be coded as per the scheme and conditions given
below. You have to find out the serial letter of the combination, which represents the letter group. Serial letter of that combination is your answer. If none of the combinations is correct, your answer is (E) i.e. ‘None of these’.
Letter :E R J L N A Q D P U B F I K T HDigit/Symbol :
* 2 © 9 6 # 5 1 % $ £ 4 @ 7 3 8
Conditions :
(i) If the first letter is followed by a vowel and the last letter is preceded by a consonant, the last letter is to be coded as the code for vowel following the first letter.
(ii) If there are no vowels in the group of letters the codes for the fifth letter from the right and the fifth letter from the left are to be interchanged.
(iii) If the group of letters contains more than one vowel, the codes for both the vowels are to be interchanged.

11. PNEBJI
(A) %6@£©*
(B) %6*@£©
(C) %6*£©@
(D) @%£©6*
(E) None of these
Ans : (A)

12. FABLNK
(A) #4£96#
(B) £4#96#
(C) 4#£96#
(D) 49#6#£
(E) None of these
Ans : (C)

13. LPKNJB
(A) 9%£67©
(B) 9©76%£
(C) 9%76©£
(D) 96©7%£
(E) None of these
Ans : (B)

14. DTQKNH
(A) 135768
(B) 137568
(C) 138765
(D) 165783
(E) None of these
Ans : (E)

15. TNAPUB
(A) 36%$#£
(B) 36#%$£
(C) 63#%$£
(D) 36$%#£
(E) None of these
Ans : (D)
Directions—(Q. 16-20) In each of the questions below are given four statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

16.
Statements :
Some jeeps are trains.
All trains are buses.
Some boats are jeeps.
Some scooters are buses.
Conclusions :I. Some scooters are trains.
II. Some bots are buses.
III. Some jeeps are scooters.
IV. All buses are trains.
(A) None follows
(B) Only IV follows
(C) Only II and IV follow
(D) Only III follows
(E) None of these
Ans : (A)

17.
Statements :All teachers are engineers.
All engineers are cooks.
Some cooks are merchants.
All merchants are poets.
Conclusions :
I. Some cooks are teachers.
II. Some merchants are engineers.
III. All cooks are engineers.
IV. Some cooks are poets.
(A) None follows
(B) Only I follows
(C) Only II and IV follow
(D) Only I and IV follow
(E) None of these
Ans : (D)

18.
Statements :
Some tools are hammers.
Some hammers are nails.
All nails are screws.
All screws are nuts.
Conclusions :I. All nuts are screws.
II. Some nuts are tools.
III. Some hammers are screws.
IV. All nuts are nails.
(A) All follow
(B) Only I follows
(C) Only II follows
(D) Only II and III follow
(E) None of these
Ans : (E)

19.
Statements :All pens are bags.
All bags are glasses.
No glass is a spoon.
All spoons are books.
Conclusions :I. Some glasses are pens.
II. Some books are bags.
III. No spoon is a pen.
IV. No bag is a book.
(A) Only II and III follow
(B) Only I, III and either II or IV follow
(C) Either II or IV follows
(D) All follow
(E) None of these
Ans : (B)

20.
Statements :
All petals are flowers.
All thorns are flowers.
Some leaves are thorns.
Some stems are flowers.
Conclusions :
I. Some petals are leaves.
II. All leaves are flowers.
III. Some stems are petals.
IV. No petal is a leaf.
(A) None follows
(B) Only II follows
(C) Only II and either I or IV follow
(D) Only either I or IV follows
(E) None of these
Ans : (D)
Directions—(Q. 21-25) Study the sets of numbers given below and answer the questions, which follow—
129 642 921 476 308

21. Which of the following numbers will be obtained if the second digit of the lowest number is added to third digit of the highest number after adding 4 to each number ?
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 8
(E) None of these
Ans : (D)

22. If the digits in each of the five numbers are arranged in descending order, the position of how many numbers will not change ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) Four
Ans : (C)

23. Based upon the given set of numbers, four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(A) 647
(B) 264
(C) 912
(D) 192
(E) 380
Ans : (E)

24. If in each number, the digits are arranged in ascending order, what will be sum of middle digits of each of the numbers ?
(A) 14
(B) 12
(C) 26
(D) 9
(E) None of these
Ans : (E)

25. If in each number, the first and the last digits are interchanged, which will be the second lowest number ?
(A) 129
(B) 642
(C) 921
(D) 476
(E) 308
Ans : (B)
Directions—(Q. 26-30) These questions are based on the following letter/number/symbol arranement. Study it carefully and answer the questions.
@ B D S 3 W A * V 6 9 Q J % H 8 U N I 2 T 4 # 7 5 $ K

26. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a vowel and also immediately followed by a number ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) None of these
Ans : (A)

27. Four of the following are alike in a certain way based upon their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(A) BD3
(B) %HU
(C) *V9
(D) T45
(E) S3A
Ans : (D)

28. Which of the following is exactly in the middle of the 17th from the right and 19th from the left end ?
(A) %
(B) H
(C) J
(D) #
(E) None of these
Ans : (B)

29. What should come in the place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement ?
* 6 Q 9 J H % 8 N U I T ?
(A) N
(B) 4
(C) #
(D) 7
(E) None of these
Ans : (E)

30. How many consonants are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number but not immediately followed by another consonant ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) None of these
Ans : (C)
Directions—(Q. 31-35) Study the following information carefully to answer these questions.

A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle, facing the centre. F sits to the immediate right of D and third to the left of A. G sits third to the left of D who does not sit next to E. B sits next to G but not next to D. C does not sit next to either D or A.

31. Who sits to the immediate left of a ?
(A) E
(B) F
(C) G
(D) H
(E) None of these
Ans : (A)

32. What is the position of H with respect to C ?
(A) Second to the left
(B) First to the right
(C) Third to the right
(D) Second to the right
(E) None of these
Ans : (E)

33. Which of the following pairs sits between G and D ?
(A) AC
(B) CF
(C) HB
(D) FA
(E) None of these
Ans : (C)

34. Starting from A’s position, if all the eight are arranged in alphabetical order in clockwise direction, the seating position of which of the following (excluding A) would not change ?
(A) B
(B) C
(C) D
(D) H
(E) None of these
Ans : (B)

35. Four of the following are alike based upon their seating arrangement around the circle, which is the one that does not belong to that group ?
(A) FH
(B) GE
(C) CD
(D) BG
(E) EF
Ans : (D)
Directions—(Q. 36-40) Read the following information carefully and answers the questions which follow—
‘A × B’ means ‘A is brother of B’
‘A – B’ means ‘A is daughter of B’.
‘A ÷ B’ means ‘A is wife of B’.
‘A + B’ means ‘A is son of B’.

36. How is T related to P in the expression ‘P + Q – R ÷ T’ ?
(A) Maternal grandmother
(B) Maternal grandfather
(C) Paternal grandmother
(D) Grandson
(E) None of these
Ans : (B)

37. Which of the following means ‘P is sister of S’ ?
(A) P + Q ÷ R – S
(B) P + Q ÷ R ×S
(C) P × Q – R + S
(D) P ÷ Q + R × S
(E) None of these
Ans : (E)

38. How is P R + Q ÷ P’ ?
related to S in the expression ‘S ×
(A) Father
(B) Grandson
(C) Son
(D) Grandfather
(E) None of these
Ans : (A)

39. R – T’ ?
How is R related to P in the expression ‘P + Q ×
(A) Niece
(B) Paternal Uncle
(C) Paternal Aunt
(D) Either (B) or (C)
(E) None of these
Ans : (C)

40. How is S related to P in the S’ ?
expression ‘P – Q ÷ R ×
(A) Nephew
(B) Uncle
(C) Aunt
(D) Either (B) or (C)
(E) None of these
Ans : (D)
Directions—(Q. 41-45) In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between ‘strong’ arguments and ‘weak’ arguments. ‘Strong’ arguments must be both important and directly related to the question. ‘Weak’ arguments may not be directly related to the question and may be of minor importance or may be related to the trivial aspects of the question. Each question below is followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a ‘strong’ argument and which is a ‘weak’ argument. Give answers—
(A) If only argument I is strong.
(B) If only argument II is strong.
(C) If either argument I or II is strong.
(D) If neither argument I nor II is strong.
(E) If both arguments I and II are strong.

41.
Statement : Should the number of holidays given to Govt. employees be reduced to only five in a year ?Arguments :I. Yes, such holidays subsequently reduce working hours, thus adversely affecting the economy of nation.
II. No, employees require intermittent rest from hectic work schedule.
Ans : (B)

42.
Statement : Should all correspondence courses at graduate level be stopped ?Arguments :
I. No, correspondence courses help needy students to persue studies and earn at the same time.
II. Yes, quality education is not possible without teachers and classrooms.
Ans : (E)

43.
Statement : Should only nuclear power be used to generate electricity ?Arguments :
I. Yes, this will help reduce air pollution to a great extent.
II. No, Radioactive material used in nuclear plants is unsafe for large scale use.
Ans : (B)

44.
Statement : Should the Govt. remove all the slums in major cities ?Arguments :
I. Yes, slums are a nuisance to the people living in big cities.
II. No inhabitants of slums are also citizens of the country and they contribute towards the growth of the nation.
Ans : (D)

45.
Statement : Should cricket replace hockey as the national sport of India.Arguments :I. Yes, the performance of hockey team has been dismal since last few years.
II. No, cricket is the national sport of Australia and no two countries must have the same national sport.
Ans : (B)
Directions—(Q. 46-50) Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II are given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answers—

(A) If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
(B) If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
(C) If the data in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
(D) If the data in both the Statements I and II are not sufficient to answer the question.
(E) If the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.

46. On which month of the year was Divya born ?
I. Her mother correctly remembers that Divya was born after June and before September.
II. Her father correctly remembers that she was born after March and before August.
Ans : (E)

47. What is the code for ‘those’ if in a certain language ‘those lovely red roses’ is written as ‘pe so la ti’ ?
I. ‘ni jo ke pe’ means ‘stopped at red light’.
II. ‘ba di ti ga’ means ‘roses are very pretty and ‘fo hi la’ means ‘lovely day outside’.
Ans : (E)

48. What is Sumit’s rank from the top in a class of 50 students ?
I. Ajay is 6 ranks below Sumit and is twenty-ninth from the bottom.
II. Ashu is 4 ranks above Sumit and is thirty-fifth from the bottom.
Ans : (C)

49. How many sisters does Mala have ?
I. The only brother of Mala’s father has only one niece.
II. The son of the husband of Mala’s mother has two siblings.
Ans : (D)

50. Who among A, B, C and D is sitting next to A if all the four are sitting in a straight line facing North ?
I. A does not sit next to D who does not sit next on the extreme right.
II. None sit to the left of A and on the right of B, while only one person sits between C and B.
Ans : (B)
Directions—(Q. 51-55) Study the following information carefully and answer the given questions.

P, Q, R, S, T, W and Z are seven students studying in three different institutes – A, B and C. There are three girls among the seven students who study in each of the three institutes. Two of the seven students study BCA, two study medicine and one each studies Aviation Technology, Journalism and MBA. R studies in the same college as P who studies MBA in college B. No girl studies journalism or MBA. T studies BCA in college A and his brother W studies Aviation Technology in college C. S studies journalism in the same college as Q. Neither R nor Z study BCA. The girl who studies BCA does not study in college C.

51. Which of the following pairs of students study medicine ?
(A) QZ
(B) WZ
(C) PZ
(D) SZ
(E) None of these
Ans : (E)

52. In which college does Q study ?
(A) A
(B) B
(C) C
(D) Data inadequate
(E) None of these
Ans : (A)

53. In which of the colleges do three of them study ?
(A) A
(B) B
(C) A and B
(D) C
(E) None of these
Ans : (A)

54. What is the field of study of Z ?
(A) Aviation Technology
(B) BCA
(C) MBA
(D) Medicines
(E) None of these
Ans : (D)

55. Which of the following three represents girls ?
(A) SQR
(B) QRZ
(C) SQZ
(D) Data inadequate
(E) None of these
Ans : (B)
Directions—(Q. 56-65) Study the following information carefully and answer the given questions.

For a recruitment process in an organization, the candidates need to possess the following qualifications/criteria.
(i) A graduate in science with atleast 60% marks.
(ii) An age of atleast 25 years and not more than 40 years as on 1.7.2008.
(iii) Have a post-qualification work experience of atleast 2 years.
(iv) Should have secured 55% marks in the selection process.

However, if the candidates fulfills above mentioned criteria except—
(a) At (i) if the candidate is not a graduate in Science but has a post graduation degree with minimum of 60% marks, he/she should be referred to the HRManager of the organization.
(b) At (iii) if the candidate fulfils all the eligibility criteria but of postqualification work experience but has secured 75% marks in the selection process, he/she may be referred to the Director of the organization.

Based on the above information study carefully whether following candidates are eligible for the recruitment process and mark your answer as follows. You are not to assume anything other than the information provided in each question. All the cases are given to you as on 1.7.2008.
Mark answers—

(A) If the candidate is to be selected.
(B) If the candidates is not to be selected.
(C) If the candidate may be referred to the HR-Manager.
(D) If the candidate may be referred to the Director.
(E) If the data provided is inadequate to take the decision.

56. Shruti Walia has 4 years of post qualification work experience in a top organization. She has secured 59% marks in the selection process. Born on 5.10.1981, she had completed her Bachelor’s degree in Physics in 2004 and secured 66% marks in it.
Ans : (A)

57. Pradeep Kumar has 6 years of post qualification work experience. His date of birth is 12.4.1972. He has secured 58% marks in the selection process. He has completed graduation in Science and scored 76% in it.
Ans : (A)

58. Zaheer Ahmed has completed graduation and post graduate in Economics from Bhopal in 1999 and has secureds 51% and 68% marks respectively. His date of birth is 26.11.1976. He has been working as an executive in a reputed firm since 2003 till date. He has secured 56% marks in the selection process.
Ans : (C)

59. Harpreet Kaur has done graduation in Physics and is a post graduate in Science and has secured 57% and 65% marks respectively. She has secured 59% marks in the selection process, and has a post qualification work experience of 3 years.
Ans : (E)

60. Deepak Agarwal has completed graduation and post graduation in Geography with 68% and has secured 57% marks in the selection process. His date of birth is 11.11.1979.
Ans : (E)

61. Varun Arora has secured 79% marks in the selection process. He has completed his degree in B.Sc securing 67% marks in it. His date of birth is 9.3.1975, and has a post qualification work experience of one year.
Ans : (D)

62. Varsha Nath’s date of birth is 6.2.1979. She has done her graduation and post-graduation in Commerce and secured 59% and 62% marks respectively. She has a post qualification work experience as a senior executive of 3 years and has secured 59% marks in the selection process.
Ans : (C)

63. Asha Walia has 4 years of post qualification work experience in a reputed firm. She has done graduation in Botany scoring 71% marks in it. Born on 22.1.1973, she has secured 53% marks in the selection process.
Ans : (B)

64. Nitesh Burman has done Grduation in Chemistry and has secured 69% in it. His date of birth is 9.12.1981. He has ranked first in the selection process and has secured 82% marks in it. He has four months of post qualification work experience.
Ans : (D)

65. Tanya Shetty has been working in a leading organization since the completion of post graduation in 1990. She was born on 1.5.1968. She is a graduate and a post graduate in Science and has secured more than 60% at both graduate as well as post graduate level. She has secured 71% marks in the selection process.
Ans : (B)

66. How many meaningful English words can be made with the letters ODME using each letter only once in each word ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (D)

67. How many such digits are there in the number 84315269 each of which is as far away from the beginning of the number as when the digits are rearranged in ascending order ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (D)

68. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one tthat does not belong to that group ?
(A) 19
(B) 35
(C) 15
(D) 21
(E) 27
Ans : (A)

69. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that
does not belong to that group ?
(A) Mars
(B) Jupiter
(C) Earth
(D) Uranus
(E) Moon
Ans : (E)

70. If only each of the consonants in the word GROUNDS is changed to the next letter in the English alphabet, which of the following will be the third letter from the right end ?
(A) O
(B) U
(C) S
(D) V
(E) None of these
Ans : (A)

71. What should come next in the following letter series ?
A A C A C E A C E G A C E G I A C E G I
(A) J
(B) K
(C) A
(D) L
(E) None of these
Ans : (B)

72. How many such pairs of letters are there in the word REFORM each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (E)

73. In a certain code BOARD is written as ‘53798’ and TRAIN is written as ‘29714’. How is BAIT written in that code ?
(A) 5714
(B) 5412
(C) 5712
(D) 5912
(E) None of these
Ans : (C)

74. ‘BE’ is related to ‘FI’ and ‘LO’ is related to ‘PS’ in the same way as ‘RU’ is related to ……….
(A) VY
(B) WZ
(C) VZ
(D) VX
(E) None of these
Ans : (A)

75. Mohan walked 20 metres towards North, took a left turn and walked 10 metres, then he took a right turn and walked 20 metres, again he took a right turn and walked 10 metres. How far is he now from the starting point ?
(A) 20 metres
(B) 30 metres
(C) 40 metres
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (C)

Tuesday, January 25, 2011

Padma Awards 2011


List of Padma Awards - 2011


Padma Awards, the country’s highest civilian awards, are conferred in three categories, namely, Padma Vibhushan, Padma Bhushan and Padma Shri. The awards are given in all disciplines/ fields of activities, viz. art, social work, public affairs, science and engineering, trade and industry, medicine, literature and education, sports, civil service, etc. ‘Padma Vibhushan’ is awarded for exceptional and distinguished service; ‘Padma Bhushan’ for distinguished service of high order and ‘Padma Shri’ for distinguished service in any field. The awards are announced on the occasion of Republic Day every year.
This year President has approved 128 awards, including one duo case (‘#’counted as one) and 12 in the category of (*)Foreigners/ NRIs/ PIOs/ Posthumous. These comprise 13 Padma Vibhushan, 31 Padma Bhushan and 84 Padma Shri Awards. There are 31 ladies among the awardees.
List of Padma Vibhusan awardees:
Sl.No
Name
Discipline
State / Domicile
1.
Dr. (Smt.) Kapila Vatsyayan
Art - Art Administration and Promotion.
Delhi
2.
Mrs. Homai Vyarawalla
Art - Photography
Gujarat
3.
Shri A Nageshwara Rao
Art- Cinema
Andhra Pradesh
4.
Shri Parasaran Kesava Iyengar
Public Affairs
Delhi
5.
Dr. Akhlaq-ur-Rehman Kidwai
Public Affairs
Delhi
6.
Shri Vijay Kelkar
Public Affairs
Delhi
7.
Shri Montek Singh Ahluwalia
Public Affairs
Delhi
8.
Shri Palle Rama Rao
Science and Engineering
Andhra Pradesh
9.
Shri Azim Premji
Trade and Industry
Karnataka
10.
Shri Brajesh Mishra
Civil Services
Madhya Pradesh
11.
Prof. (Dr.) Ottaplakkal Neelakandan Velu Kurup
Literature and Education
Kerala
12.
Dr. Sitakant Mahapatra
Literature and Education
Orissa
13.
Late Shri L. C. Jain
Public Affairs
Delhi *

List of Padma Bhusan awardees:
Sl.No.
Name
Discipline
State / Domicile
1.
Shri Satyadev Dubey
Art - Theatre
Maharashtra
2.
Shri Mohammed Zahur Khayyam Hashmi alias Khayyam
Art - Cinema - Music
Maharashtra
3.
Shri Shashi Kapoor
Art - Cinema
Maharashtra
4.
Shri Krishen Khanna
Art - Painting
Haryana
5.
Shri Madavur Vasudevan Nair
Art - Dance - Kathakali
Kerala
6.
Ms. Waheeda Rehman
Art - Cinema
Maharashtra
7.
Shri Rudrapatna Krishna Shastry Srikantan
Art - Music-Vocal
Karnataka
8.
Ms. Arpita Singh
Art - Painting
Delhi
9.
Dr. Sripathi Panditharadhyula Balasubrahmanyam
Art - Playback Singing, Music Direction & acting
Tamil Nadu
10.
Shri C.V. Chandrasekhar
Art - Classical Dance-Bharatanatyam
Tamil Nadu
11.
Shri Dwijen Mukherjee
Art
West Bengal
12.
Smt. Rajashree Birla
Social work
Maharashtra
13.
Mrs. Shobhana Ranade
Social work
Maharashtra
14.
Dr. Suryanarayanan Ramachandran
Science and Engineering 
Tamil Nadu
15.
Shri S.(Kris) Gopalakrishnan
Trade and Industry
Karnataka
16.
Shri Yogesh Chander Deveshwar
Trade and Industry
West Bengal
17.
Ms. Chanda Kochhar
Trade and Industry
Maharashtra
18.
Dr. K. Anji Reddy
Trade and Industry- Pharmacy
Andhra Pradesh
19.
Shri Analjit Singh
Trade and Industry
Delhi
20.
Shri Rajendra Singh Pawar
Trade and Industry
Haryana
21.
Dr. Gunapati Venkata Krishna Reddy
Trade and Industry
Andhra Pradesh
22.
Shri Ajai Chowdhary
Trade and Industry
Delhi
23.
Shri Surendra Singh
Civil Services
Delhi
24.
Shri M. N .Buch
Civil Services
Madhya Pradesh
25.
Shri Shyam Saran
Civil Services
Delhi
26.
Shri Thayil Jacob Sony George
Literature and Education
Karnataka
27.
Dr. Ramdas Madhava Pai
Literature and Education
Karnataka
28.
Shri Sankha Ghosh
Literature and Education
West Bengal
29.
Late Shri K. Raghavan Thirumulpad
Medicine - Ayurveda.
Kerala*
30.
Late Dr. Keki Byramjee Grant
Medicine - Cardiology
Maharashtra *
31.
Late Shri Dashrath Patel
Art
Gujarat *

List of Padma Shri awardees:
Sl.No.
Name
Discipline
State / Domicile
1.
Ms. Neelam Mansingh Chowdhry
Art - Theatre
Chandigarh
2.
Shri Makar Dhwaja Darogha
Art- Chhau Dance
Jharkhand
3.
Shri Shaji Neelakantan Karun
Art - Film Direction
Kerala
4.
Shri Girish Kasaravalli
Art - Film making
Karnataka
5.
Ms. Tabassum Hashmi Khan alias Tabu
Art - Cinema
Maharashtra
6.
Shri Jivya Soma Mase
Art - Warli Painting
Maharashtra
7.
Guru (Ms.) M.K. Saroja
Art - Dance- Bharatnatyam
Tamil Nadu
8.
Shri Jayaram Subramaniam
Art - Cinema
Tamil Nadu
9.
Pandit Ajoy Chakraborty
Art - Music-Indian Classical Vocal
West Bengal
10.
Smt. Mahasundari Devi
Art - Mithilia/ Madhubani Painting.
Bihar
11.
Shri Gajam Govardhana
Art - Handloom Weaving
Andhra Pradesh
12.
Ms. Sunayana Hazarilal
Art - Dance - Kathak
Maharashtra
13.
Shri S.R. Janakiraman
Art - Carnatic Vocal Music
Tamil Nadu
14.
Shri Peruvanam Kuttan Marar
Art - Chenda Melam- Drum concert
Kerala
15.
Smt. Kalamandalam Kshemavathy Pavithran
Art - Dance - Mohiniattam
Kerala
16.
Shri Dadi Dorab Pudumjee
Art - Puppetry
Delhi
17.
Shri Khangembam Mangi Singh
Art - Traditional Music of Manipur (Pena)
Manipur
18.
Shri Prahlad Singh Tipaniya
Art - Folk Music
Madhya Pradesh
19.
Smt. Usha Uthup
Art - Music.
West Bengal
20.
Smt. Kajol
Art- Cinema
Maharashtra
21.
Shri Irfan Khan
Art- Cinema
Maharashtra
22.
Shri Mamraj Agrawal
Social work
West Bengal
23.
Shri Jockin Arputham
Social work
Maharashtra
24.
Ms. Nomita Chandy
Social work
Karnataka
25.
Ms. Sheela Patel
Social work
Maharashtra
26.
Ms. Anita Reddy
Social work
Karnataka
27.
Shri Kanubhai Hasmukhbhai Tailor
Social work
Gujarat
28.
Shri Anant Darshan Shankar
Public Affairs
Karnataka
29.
Prof. M. Annamalai
Science and Engineering
Karnataka
30.
Dr. Mahesh Haribhai Mehta
Science and Engineering - Agricultural Science
Gujarat
31.
Shri Coimbatore Narayana Rao Raghavendran
Science and Engineering
Tamil Nadu
32.
Dr. (Mrs.) Suman Sahai
Science and Engineering
Delhi
33.
Prof.(Dr.) E.A. Siddiq
Science and Engineering - Agricultural Science
Andhra Pradesh
34.
Shri Gopalan Nair Shankar
Science and Engineering - Architecture
Kerala
35.
Shri Mecca Rafeeque Ahmed
Trade and Industry
Tamil Nadu
36.
Shri Kailasam Raghavendra Rao
Trade and Industry
Tamil Nadu
37.
Shri Narayan Singh Bhati
Civil Services
Andhra Pradesh
38.
Shri P K Sen
Civil Services
Bihar
39.
Ms. Shital Mahajan
Sports - Adventure Sports- Para Jumping
Maharashtra
40.
Ms. Nameirakpam Kunjarani Devi
Sports - Weightlifting
Manipur
41.
Shri Sushil Kumar
Sports - Wrestling
Delhi
42.
Shri Vangipurapu Venkata Sai Laxman
Sports - Cricket
Andhra Pradesh
43.
Shri Gagan Narang
Sports - Shooting
Andhra Pradesh
44.
Smt. Krishna Poonia
Sports - Discus Throw
Rajasthan
45.
Shri Harbhajan Singh
Sports - Mountaineering
Punjab
46.
Dr. Pukhraj Bafna
Medicine - Padeatrics
Chhattisgarh
47.
Prof. Mansoor Hasan
Medicine- Cardiology
Uttar Pradesh
48.
Dr. Shyama Prasad Mandal
Medicine - Orthopaedic
Delhi
49.
Prof. (Dr.) Sivapatham Vittal
Medicine - Endocrinology
Tamil Nadu
50.
Prof. (Dr.) Madanur Ahmed Ali
Medicine - Gastroenterology
Tamil Nadu
51.
Dr. Indira Hinduja
Medicine - Obstetrics and Gynaecology.
Maharashtra
52.
Dr. Jose Chacko Periappuram
Medicine - Cardio-Thoracic Surgery.
Kerala
53.
Prof. (Dr.) A. Marthanda Pillai
Medicine - Neurosurgery
Kerala
54.
Shri Mahim Bora
Literature and Education
Assam
55.
Prof. (Dr.) Pullella Srirama Chandrudu
Literature and Education- Sanskrit
Andhra Pradesh
56.
Dr. Pravin Darji
Literature and Education
Gujarat
57.
Dr. Chandra Prakash Deval
Literature and Education
Rajasthan
58.
Shri Balraj Komal
Literature and Education
Delhi
59.
Mrs. Rajni Kumar
Literature and Education
Delhi
60.
Dr. Devanooru Mahadeva
Literature and Education
Karnataka
61.
Shri Barun Mazumder
Literature and Education
West Bengal
62.
Dr. Avvai Natarajan
Literature and Education
Tamil Nadu
63.
Shri Bhalchandra Nemade
Literature and Education
Himachal Pradesh
64.
Prof. Riyaz Punjabi
Literature and Education
Jammu and Kashmir
65.
Prof. Koneru Ramakrishna Rao
Literature and Education
Andhra Pradesh
66.
Ms. Buangi Sailo
Literature and Education
Mizoram
67.
Prof. Devi Dutt Sharma
Literature and Education
Uttarakhand
68.
Shri Nilamber Dev Sharma
Literature and Education
Jammu and Kashmir
69.
Ms. Urvashi Butalia #
Literature and Education
Delhi
70.
Ms. Ritu Menon #
Literature and Education
Delhi
71.
Prof. Krishna Kumar
Literature and Education
Delhi
72.
Shri Deviprasad Dwivedi
Literature and Education
Uttar Pradesh
73.
Ms. Mamang Dai
Literature and Education
Arunachal Pradesh
74.
Dr. Om Prakash Agrawal
Others - Heritage Conservation
Uttar Pradesh
75.
Prof. Madhukar Keshav Dhavalikar
Others - Archeology
Maharashtra
76.
Ms. Shanti Teresa Lakra
Others-Nursing
Andaman & Nicobar
77.
Smt. Gulshan Nanda
Others - Handicrafts promotion
Delhi
78.
Dr. Azad Moopen
Social work
UAE *
79.
Prof. Upendra Baxi
Public Affairs -Legal Affairs
United Kingdom *
80.
Dr. Mani Lal Bhaumik
Science and Engineering
USA *
81.
Dr. Subra Suresh
Science and Engineering
USA *
82.
Prof. Karl Harrington Potter
Literature and Education
USA *
83.
Prof. Martha Chen
Social work
USA *
84.
Shri Satpal Khattar
Trade and Industry
Singapore *
85.
Shri Granville Austin
Literature and Education
USA *