Monday, November 15, 2010

Budget Glossary I

BUDGET GLOSSARY:-

The government's annual budget exercise is no different from the way we all manage our household budgets. The only difference: the former's intimidating jargon. Team ET simplifies the important budget items for its readers in a five-part series. We have, however, departed from the usual way glossaries are presented, in alphabetical order, to a flow-type format wherein terms are explained as the reader would encounter them in the budget. Read on



ON the budget day, the finance minister tables 10-12 documents. Of these, the main and most important document is the Annual Financial Statement.

ANNUAL FINANCIAL STATEMENT:-
 Article 112 of the constitution requires the government to present to the Parliament a statement of estimated receipts and expenditure in respect of every financial year, April 1 to March 31. This statement is the annual financial statement.
The annual financial statement is usually a white 10-page document. It is divided into three parts, Consolidated Fund, Contingency Fund and Public Account. For each of these funds the government has to present a statement of receipts and expenditure.

Friday, November 12, 2010

SBI - Clerk Recruitment Exam 2009

Quantitative Aptitude

Directions—(Q. 1–6) What should come in place of the question mark (?) in the
following questions ?
1. 196 × 948 ÷ 158 = ?
(A) 1156
(B) 1200
(C) 1188
(D) 1176
(E) None of these
Ans : (D)
2. (786 × 64) ÷ 48 = ?
(A) 1050
(B) 1024
(C) 1048
(D) 1036
(E) None of these
Ans : (C)
3. 3·5 + 11·25 × 4·5 – 32·5 = ?
(A) 18·275
(B) 21·625
(C) 32·375
(D) 25·45
(E) None of these
Ans : (B)
4. (2640 ÷ 48) × (2240 ÷ 35) = ?
(A) 3520
(B) 3515
(C) 3495
(D) 3490
(E) None of these
Ans : (A)
5. 7414 + 3698 + 1257 + 1869 = ?
(A) 14328
(B) 14438
(C) 13428
(D) 13248
(E) None of these
Ans : (E)
6. (98360 + 25845 – 36540) ÷ 2500 = ?
(A) 36·585
(B) 30·082
(C) 32·085
(D) 35·066
(E) None of these
Ans : (D)
Directions—(Q. 7–11) What should come in place of the question mark (?) in the
following number series ?
7. 1, 9, 25, 49, ?, 169
(A) 100
(B) 64
(C) 81
(D) 121
(E) None of these
Ans : (D)
8. 3, 23, 43, ?, 83, 103
(A) 33
(B) 53
(C) 63
(D) 73
(E) None of these
Ans : (C)
9. 748, 737, 715, 682, 638, ?
(A) 594
(B) 572
(C) 581
(D) 563
(E) None of these
Ans : (E)
10. 121, 117, 108, 92, 67, ?
(A) 31
(B) 29
(C) 41
(D) 37
(E) None of these
Ans : (A)
11. 50, 26, 14, ?, 5, 3·5
(A) 6
(B) 8
(C) 10
(D) 12
(E) None of these
Ans : (B)
12. The ratio of ducks and frogs in a pond is 37 : 39 respectively. The average number
of ducks and frogs in the pond is 152. What is the number of frogs in the pond ?
(A) 148
(B) 152
(C) 156
(D) 144
(E) None of these
Ans : (C)
13. The number of employees in Companies A, B and C are in a rtio of 4 : 5 : 6
respectively. If the number of employees in the three Companies is increased by 25%,
30% and 50% respectively, what will be the new ratio of employees working in
Companies A, B and C respectively ?
(A) 13 : 10 : 18
(B) 10 : 13 : 17
(C) 13 : 15 : 18
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (E)
14. The average of five positive numbers is 213. The average of the first two numbers
is 233·5 and the average of last two numbers is 271. What is the third number ?
(A) 64
(B) 56
(C) 106
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (B)
15. Sonali invests 15% of her monthly salary in insurance policies. She spends 55% of
her monthly salary in shopping and on household expenses. She saves the remaining
amount of Rs. 12,750. What is Sonali’s monthly income ?
(A) Rs. 42,500
(B) Rs. 38,800
(C) Rs. 40,000
(D) Rs. 35,500
(E) None of these
Ans : (A)
16. In how many different ways can the letters of the word ‘ARISE’ be arranged ?
(A) 90
(B) 60
(C) 180
(D) 120
(E) None of these
Ans : (D)
17. What approximate amount of compound interest can be obtaied on an amount of
Rs. 9650 at the rate of 6 p.c.p.a. at the end of 3 years ?
(A) Rs. 1737
(B) Rs. 1920
(C) Rs. 1720
(D) Rs. 1860
(E) Rs. 1843
Ans : (E)
18. A milkman sells 120 litres of milk for Rs. 3360 and he sells 240 litres of milk f or
Rs. 6120. How much concession does the trader give per litre of milk, when he sells
240 litres of milk ?
(A) Rs. 2
(B) Rs. 3·5
(C) Rs. 2·5
(D) Rs. 1·5
(E) None of these
Ans : (C)
19. When 3626 is divided by the square of a number and the answer so obtained is
multiplied by 32, the final answer obtained is 2368. What is the number ?
(A) 7
(B) 36
(C) 49
(D) 6
(E) None of these
Ans : (A)
20. The sum of the two digits of a two digit number is 14. The difference between the
first digit and the second digit of the two digit number is 2. What is the product of the
two digits of the two digit number ?
(A) 56
(B) 48
(C) 45
(D) Cannot be determined
(E) None of these
Ans : (B)
21. A car runs at the speed of 50 kms per hour when not serviced and runs at 60
kms/hr. when serviced. After servicing the car covers a certain distance in 6 hours.
How much time will the car take to cover the same distance when not serviced ?
(A) 8·2 hours
(B) 6·5 hours
(C) 8 hours
(D) 7·2 hours
(E) None of these
Ans : (D)
Directions—(Q. 22–24) What approximate value should come in place of the
question mark (?) in the following questions ?
(You are not expected to calculate the exact value.)
22. (4863 + 1174 + 2829) ÷ 756 = ?
(A) 18
(B) 16
(C) 12
(D) 9
(E) 22
Ans : (C)
23. 37·35 + 13·064 × 3·46 = ?
(A) 89
(B) 83
(C) 76
(D) 79
(E) 85
Ans : (B)
24. 54 × 746 ÷ 32 = ?
(A) 1259
(B) 1268
(C) 1196
(D) 1248
(E) 1236
Ans : (A)